. . . Het plan voor beter spelen Contact
036 523 61 27

Speelplek Waterinlaat in Zaandam

In het centrum van Zaandam ligt de Gedempte Gracht. Deze gracht is ‘ontdempt’. Aan het begin van deze nieuwe gracht komt het water van de Zaan de gracht binnen. Op deze locatie is een speelplek gerealiseerd: de waterinlaat.

Bekijk foto's

Het verdiepte Waterplein is het domein van de kinderen. Er liggen allemaal natuurstenen ‘bootjes’ met de steven naar de gracht, als scheepjes in een jachthaven. Het zijn de stapstenen waarover de kinderen kunnen lopen. Tussen de bootjes bevinden zich sluisdeurtjes waarmee kinderen de waterloop kunnen beïnvloeden. Aan de zijkant is de ‘aanlegsteiger’, een houten tribune waar volwassenen lekker in de zon kunnen zitten. Voor het hek loopt een smalle houten strook die zo een bruggetje vormt van de ene naar de andere kant van het bassin. Tijdens een druk bezochte participatiemiddag is de speelplek ook getest. De verschillende speelfucnties zijn nagebootst, zodat kinderen hun mening konden geven over het ontwerp.


Interactieve straatstenen

Naar aanleiding van weersomstandigheden kan het zijn dat de watertoevoer over het plein wordt afgesloten en de gracht op een andere manier van water wordt voorzien. Als extra speelaanleiding ter vervanging van het water zijn speciale lichtstenen verwerkt in het straatoppervlak. Deze stenen reageren op beweging: ze gaan aan wanneer je bij een steen in de buurt komt. Je kunt de illusie van stromend water opwekken door de lichtjes laangzaam aan en uit te laten gaan, wanneer je bij de straatsteen in de buurt komt. Op die manier kunnen kinderen de loop van het licht beïnvloeden net zoals zij dat doen bij het water met behulp van de sluisjes.

Niets missen van Speelplan? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Aanmelden