Het WAS
Sinds 1997 is voor speeltoestellen een speciale wet opgesteld; het Warenwetbesluit Attractie – en Speeltoestellen (WAS). In deze wet staat dat alle speeltoestellen in de openbare ruimte veilig moeten zijn. Het WAS is dus van toepassing op speeltoestellen in de publieke ruimte. In deze wet staat een verwijzing naar de Europese Normen voor speeltoestellen en de bijbehorende valdempende ondergronden. Wanneer een toestel en de ondergrond aan deze normen voldoet wordt er een beoogd niveau van veiligheid gehaald.
Inspectie
Tevens wordt in de normen (NEN-EN 1176-1:2017 en NEN-EN 1176-7;2008) aangegeven dat speeltoestellen regelmatig geïnspecteerd dienen te worden. Hiervoor zijn bepaalde richtlijnen opgesteld welke tezamen met de informatie/instructies van de fabrikant/leverancier als handvat gebruikt kunnen worden. Voor speeltoestellen die onder het WAS vallen zijn diverse inspecties mogelijk. Speelplan kan al deze inspecties voor u verzorgen en u adviseren welk type inspectie wanneer gedaan zou kunnen worden.
Inspecties Speeltoestellen (Indoor en Outdoor)
- Opleveringsinspectie: Dit is de inspectie na montage en voor ingebruikname (deze is wettelijk verplicht). Wat wordt er gecontroleerd?
- Voldoen de certificaten en zijn deze door een officiële instantie (AKI) uitgegeven
- Zijn de toestellen op een veilige manier, volgens de montage-instructie geïnstalleerd
- Voldoet de ondergrond wat betreft demping en grootte
- Visuele inspectie: Deze inspectie is routinematig en bedoelt om duidelijke gevaren te identificeren. Middels deze inspectie kunnen evidente gevaren als gevolg van vandalisme, gebruik of weersomstandigheden worden opgemerkt, bijvoorbeeld gevaren door defecte onderdelen of gebroken flessen (glasscherven). Bij speelplaatsen waar sprake is van intensief gebruik of veelvoudig vandalisme kan het nodig zijn deze inspectie dagelijks uit te voeren. Wat dient er zoal gecontroleerd te worden?
- Reinheid
- Bodemvrijheid
- Afwerking van het bodemoppervlak
- Blootliggende funderingen
- Scherpe randen
- Ontbrekende onderdelen
- Overmatige slijtage
- Structurele integriteit
- Operationele inspectie: T.o.v. een visuele inspectie is de operationele inspectie meer gedetailleerd en bedoelt om werking en stabiliteit van het toestel te controleren. De richtlijn geeft aan deze inspectie elke 1 tot 3 maanden uit te voeren. Wat wordt er gecontroleerd?
- Reinheid
- Bodemvrijheid
- Afwerking van het bodemoppervlak
- Blootliggende funderingen
- Scherpe randen
- Ontbrekende onderdelen
- Overmatige slijtage (van bewegende delen)
- Structurele integriteit
- Controle op reparatie
- Veiligheidsinspectie - jaarlijkse algehele inspectie: Deze inspectie heeft als doel om het algehele veiligheidsniveau van het toestel, de fundering en het speeloppervlakte vast te stellen. De volgende onderdelen worden gecontroleerd:
- Worden de (relevante) delen van de normen nageleefd
- Zijn er veranderingen in het veiligheidsniveau als gevolg van uitgevoerde reparatie, of toegevoegde of vervangen onderdelen
- Weersinvloeden
- Houtrot
- Corrosie
- Speciale aandacht voor de onderhoudsvrije (sealed-for-life) onderdelen
- In sommige gevallen kan het nodig zijn dan bepaalde onderdelen uitgegraven of gedemonteerd moeten worden
- HIC-meting: Hierbij wordt de valdempende waarde van de ondergrond gemeten aan de hand van de HIC-waarde (Head Injury Criterion) en bepaald of deze voldoende is. Een aantal factoren kunnen van invloed zijn op de HIC-waarde:
- De valhoogte van het toestel bepaalt de demping die je nodig hebt.
- Het type bodemmateriaal. Sommige materialen, zoals beton of asfalt zijn niet geschikt als valdempende ondergronden. Over het algemeen geldt dat bij toestellen met een valhoogte boven de 60 cm dempende materialen worden gebruikt. In Nederland is in de meeste gevallen gras toegestaan bij een valhoogte tot 1,5 meter, mits dit gras wel voldoende demping heeft.
- De staat van het bodemmateriaal. Het is bekend dat organische materialen zoals boomschors en houtsnippers aan rotting, dus slijtage onderhevig zijn. Rubber en kunstgras ondergronden kunnen “verzadigd” raken door vuil en algen (i.c.m. slecht onderhoud) en zand kan verwaaien. Hierdoor zijn er dus geen constanten aanwezig in de HIC waarde en is het, naar inschatting van de beheerder, van belang om deze af en toe te laten meten. Hier is overigens niet een vaste frequentie voor aan te geven, maar dit is vaak een kwestie van “gevoel”.
- Risicoanalyse: Speelplan voert ook risicoanalyses uit. Dit doen we voor nieuwe toestellen (denk bijvoorbeeld aan natuurlijke speelelementen) als ook bij bestaande toestellen die niet (meer) volledig aan de norm voldoen. De uitgebreide risicoanalyse van Fine en Kinney wordt hier (doorklikken naar volgende pagina) beschreven. Tijdens de inspecties wordt er gebruik gemaakt van urgentiebepalingen, te weten:
- Urgentie 1 – het toestel moet worden afgesloten en herstel of afbraak moet onmiddellijk worden uitgevoerd.
- Urgentie 2 – het toestel is niet veilig en reparatie dient met spoed te worden uitgevoerd.
- Urgentie 3 – het toestel vertoont gebreken en herstel dient op korte termijn te worden uitgevoerd
- Urgentie 4 – het toestel vertoont gebreken, herstel kan bij de volgende onderhoudsronde worden uitgevoerd.
- Urgentie 5 – gebreken kunnen eventueel herstelt worden, maar leveren geen gevaar op.
Inspecties van sporttoestellen outdoor / Inspecties van Urban Sports
Deze veiligheidsinspectie is bedoelt voor sporttoestellen buiten in de openbare ruimte. Met name de groep Urban Sport toestellen groeit snel. Ook hiervoor gelden normen en Speelplan pleit er dan ook voor om ook deze toestellen regelmatig te inspecteren. De frequentie is verschillend, afhankelijk van het type toestel en het gebruik. Tijdens de inspectie wordt gelet op:
- Algehele staat van het toestel en de montage hiervan
- Houtrot
- Corrosie
- Los zitten of ontbreken van onderdelen
- Reinheid
- Afwerking van het bodemoppervlak
Inspecties van sporttoestellen indoor
Sinds 2019 inspecteert Speelplan ook sporttoestellen / gymtoestellen in gymzalen en sporthallen. Sporttoestellen worden vaak intensief gebruikt en volgens de richtlijnen dienen sportinrichtingen veilig te zijn voor de instructeur en gebruiker. Wij adviseren om uw objecten 1x per jaar te (laten) inspecteren. Bij een hogere gebruikersfrequentie kan het nodig zijn om vaker te inspecteren. Wat wordt er tijdens deze inspectie gecontroleerd?
- Algehele staat van het toestel en bij vaste objecten de montage hiervan
- Bewegende delen worden aan extra kritische blik onderworpen
- Algehele staat van de vloer
- De beweegruimte rondom een of meerdere objecten (indien vast opgesteld en mogelijk)
Inspectiemanagement en registratie (ABS-Web en App)
Alle inspecties kunnen worden uitgevoerd middels de ABS-app en geregistreerd worden in ABS-Web. Hiermee wordt veel tijd en dus geld bespaart en heeft u alle toestel-data overzichtelijk in een online database. Lees hier meer over de online ABS Web applicatie.
Cursussen
Speelplan inspecteert jaarlijks ca. 100.000 objecten en doet dit al vele jaren. Wij hebben hierdoor een schat aan ervaring en kennis opgedaan en willen dit graag met u delen. Hiervoor geven wij diverse cursussen op het gebied van veiligheid en inspecties, te weten:
- Inspecteur Spelen basis – 1 daags: Deze cursus is bedoeld voor diegene die te maken hebben met het beheer en onderhoud van speelvoorzieningen, schoolpleinen, speeltuinen of buurtspeelplekken, maar (nog) geen operationele inspecties van toestellen hoeven uit te voeren.
- Inspecteur Spelen 1 en 2 ster – 5 daags: Deze cursus is bedoeld voor (toekomstige) professionals die met veiligheid van speelruimte te maken hebben en ook daadwerkelijk verantwoordelijk (gaan) zijn voor de controles en inspecties.
- Examenvoorbereiding Inspecteur Spelen 1 en 2 ster: Na voorgenoemde 5-daagse cursus kunt u examen doen bij Stichting Veilig Spelen (SVS). Wij helpen u graag bij de voorbereiding van dit examen.
- Natuurlijk spelen: Tijdens deze cursus wordt specifieke aandacht besteed aan de veiligheidseisen, die gelden op het gebied van natuurlijk spelen.
Wilt u graag meer informatie of een offerte voor ontvangen?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op