Spelen
Sporten
Bewegen
Contact

Inspectie en veiligheid 

Kinderen zoeken in hun spel altijd de grenzen op. Hun veiligheid mag echter nooit in het geding zijn. Speelplan staat voor een veilige speel- en sportruimte met een aanvaardbaar risico.

Het WAS

Sinds 1997 hebben we in Nederland het BVAS, nu beter bekend als het WAS. Hierdoor is er veel verandert. Voordat dit besluit van kracht was werden er eigenlijk geen veiligheidseisen aan speeltoestellen gesteld. Sinds 1997 moeten speeltoestellen, voordat ze geplaatst mogen worden in de openbare ruimte, gekeurd worden. Dit kan middels een typekeuring speeltoestellen, waarbij een type toestel in serie gemaakt mag worden, of middels een incidentele keuring speeltoestellen, waarbij een toestel eenmalig gekeurd wordt.

Inspectie speeltoestellen

 

Ook staan in het WAS richtlijnen/ (veiligheids-) normen voor inspecties van speeltoestellen. Regelmatige inspecties en controle op het uitgevoerde onderhoud zijn noodzakelijk voor een goed beheer. Speelplan inspecteert al ruim 30 jaar speel- en sporttoestellen met de daarbij behorende ondergronden in de openbare ruimte, met als doel onveilige situaties tijdig te signaleren en vast te leggen. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van een probeset. Wij inspecteren volgens de laatste NEN-normeringen.

Wij verzorgen de volgende inspecties:

Na onze inspecties geven wij onafhankelijk advies bij het herstel van onveilige situaties. Dit houdt in dat u van ons de rapportage ontvangt en daarna de vrijheid heeft om zelf te bepalen welke reparaties en vervangingen u uit wilt laten voeren en door wie u dit wilt laten doen. Uiteraard kan Speelplan u hierbij begeleiden middels het opvragen van één of meerdere offertes.

Stichting Veilig Spelen en VCA

Al onze inspecteurs zijn opgenomen in het register “Inspecteur Spelen 2-ster” van de Stichting Veilig Spelen (SVS). Daarnaast zijn al onze inspecteurs VCA gecertificeerd. Speelplan is lid van de NEN-commissie Speeltoestellen en derhalve op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid.

Cursus inspecteur spelen

Beschikt u zelf over voldoende inspectiecapaciteit dan helpen wij u graag verder met (opfris) cursussen om uw kennis van de inspectierichtlijnen actueel te houden of mogelijk verder uit te breiden. Zo geven wij de cursus inspecteur spelen basis en inspecteur spelen 1 en 2 ster. Naast deze cursussen geven we bij Speelplan voor alle facetten binnen het spelen diverse cursussen (klik hier voor het aanbod cursussen)

Aantoonbaar Beheer Systeem

Inspecties worden door Speelplan geregistreerd in ons eigen Aantoonbaar Beheer Systeem (ABS-Web). Het systeem zorgt o.a. voor een overzichtelijke registratie van de inspecties, reparaties en eventuele ongevallen en houdt een digitaal logboek bij. Voor het uitvoeren van inspecties maakt Speelplan gebruik van de ABS inspectie-app. Deze app is gekoppeld aan ABS-Web waardoor inspecties (en onderhoudsrondes) ook direct worden geregistreerd in deze database. Overigens kunnen onze inspecteurs, naast het uitvoeren van inspecties met het eigen Aantoonbaar Beheer Systeem, ook met andere digitale beheersystemen uit de voeten.

Wilt u graag meer weten over onze inspecties of hier graag een offerte voor ontvangen?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op