Spelen
Sporten
Bewegen
Contact

Probeset

Beknellingen en verstrikkingen

Als kinderen spelen, kan het gebeuren dat zij met een lichaamsdeel vast komen te zitten, oftewel bekneld raken. Als een kind bekneld raakt maar met beide voeten op de grond kan blijven staan leidt dit waarschijnlijk niet tot direct gevaar, maar vervelend is het wel. Daarnaast zijn er ook situaties waarbij wel direct gevaar kan ontstaan. In de norm wordt duidelijk aangegeven in welke situaties er gevaar bestaat voor beknelling. Beknelling in de volgende situaties is risicovol:


Ook haren, kledingstukken en koordjes kunnen bekneld raken. Ook hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan die een kind niet heeft voorzien. In de norm zijn de mogelijke verstrikkingsrisico’s beschreven:

Inspectie en beheer

Toestellen moeten dus veilig zijn en risico’s op ernstig letsel moeten zoveel mogelijk beperkt worden. Dit kunnen we bereiken door een goede inrichting van de speelruimte met gecertificeerde speeltoestellen, regelmatige inspecties en goed (aantoonbaar) beheer. Het Aantoonbaar BeheerSysteem (ABS) van DataControl kan hierbij een goede stap in de juiste richting zijn.

Probeset met testlichamen

Speeltoestellen slijten door gebruik en vandalisme. Hierdoor kan een beknelling ontstaan. Speelplan heeft een lichtgewicht probeset ontwikkeld om de maatvoering van speeltoestellen te controleren, zodat eenvoudig kan worden vastgesteld of risico’s als verstrikking, vingerbeknelling, hoofdbeknelling, nek-hals beknelling en oogletsel aanwezig zijn. Met de verschillende testlichamen kunt u ook na reparaties zelf nagaan of uw toestel nog steeds voldoet aan de norm. De set is geproduceerd volgens norm EN 1176 en door de verschillende kleuren zijn de probes eenvoudig van elkaar te onderscheiden.

NR
Soort probe
Gebruikt voor
Materiaal / Kleur
1
Testlichaam (Fishprobe)
Nek/Hals beknelling
Kunststof / Oranje
2
Testlichaam A
Hoofdbeknelling (head first)
Kunststof / Geel
3
Testlichaam B
Hoofdbeknelling (feet first)
Kunststof / Zwart
4
Testlichaam C
Hoofdbeknelling)
Kunststof / Groen
5
Testlichaam D
Hoofdbeknelling)
Kunststof / Rood
6
Testlichaam E*
Nieuw testlichaam (Vervanging van A+B)
Kunststof / Blauw
7
Verstrikking
Koordjestest
RVS
8
Vingerbeknelling 25/8 mm
Vingerbeknelling (Diversen)
RVS
9
Vingerbeknelling 12/8,6 mm
Vingerbeknelling (Kettingoog)
RVS
10
Ring inwendig 44 mm
Handvaten / Voetsteunen
RVS

*Testlichamen A en B zijn in de 2008-norm vervangen door testlichaam E.

De testlichamen zijn ook bij ons verkrijgbaar.
Bij bestelling van een complete set krijgt u de getoonde tas er gratis bij. Klik hier voor de prijzen van de losse probes of de complete set

Cursussen

Speelplan geeft regelmatig cursussen op het gebied van veiligheid en inspectie. Zo organiseren wij de inspecteur spelen basis. Deze cursus is eigenlijk een must voor een ieder die zich professioneel met speeltoestellen bemoeit. Hier wordt een gedeelte (basis)theorie besproken en wordt dit ook in de praktijk uitgelegd. Daarnaast geeft Speelplan ook de 5- daagse cursus Inspecteur Spelen 1 en 2 ster. In deze cursus leert u alle wet- en regelgeving in theorie en praktijk en worden ook de nieuwste ontwikkelingen besproken. Tijdens beide cursussen wordt u ook uitgelegd hoe en waar de probes toe te passen.

Wilt u meer informatie over de probeset of onze cursussen?

klik hier