Spelen
Sporten
Bewegen
Contact

Duurzaamheidscheck sport- en speelplekken

Duurzaamheidscheck

Boomstam hier, zwerfkei daar en om niet te vergeten de rioolbuizen en hergebruikte tegelmuurtjes. Natuurlijke, circulaire, speelplekken schieten als paddestoelen uit de grond. Wat ooit begon als pleidooi voor meer natuurlijke en avontuurlijke speelruimte vanuit organisaties zoals Natuurmonumenten en Jantje Beton, heeft navolging gekregen in het hele land. Deze trend is een positieve ontwikkeling en vraagstuk ineen, waar wij als Speelplan graag aan meewerken. Maar we merken ook dat gemeenten zich regelmatig blind staren op het thema duurzame en circulaire speelruimte. En dat komt het daadwerkelijke gebruik van speelplekken niet altijd ten goede. 

Daarom geven we op deze pagina wat tips, tricks en tools om te komen tot een duurzame speelruimte met voldoende speeluitdaging.

 1. Let er bij de materiaalkeuze op dat deze geschikt is voor de locatie
  Als je boomstammen in een drassige ondergrond zet, weet je zeker dat ze snel gaan rotten. Dit kan ervoor zorgen dat het hout soms wel drie keer vervangen moet worden tijdens de levensduur van de omliggende speeltoestellen, met alle transportbewegingen die daarbij horen. Het is belangrijk dat deze keuzes goed en op logische wijze worden afgewogen.

 

 1. Richt de speeltuin in op basis van de wensen van de kinderen
  In de ene buurt heb je een half pretpark aan toestellen nodig om kinderen naar buiten te krijgen. In een andere buurt juist die geweldige natuurspeelplek. Pas maatwerk toe zodat de speelplekken goed gebruikt worden en dat ze kinderen uitdagen om achter hun scherm vandaan te kruipen.

 

 1. Kies de juiste toestellen
  Een duurzame inrichting van speel- en sportplekken gaat lang mee en wordt goed gebruikt. Bij (her)inrichting van speel- en sportplekken wordt in het vervolg gekozen voor toestellen met een lange levensduur van ten minste 12 tot 15 jaar. Een ander belangrijk criterium is een lange gebruiksduur. Dit betekent dat toestellen door een brede doelgroep en gedurende langere periode goed benut kunnen worden (bijvoorbeeld een hoog genoeg duikelrek).

 

 1. De speelplek klimaat adaptief maken
  De zomers worden steeds heter en daarnaast komt de regen soms dagen met bakken uit de lucht. Door een speelplek te vergroenen blijft deze in de zomer bespeelbaar én kan het water beter weglopen. Twee vliegen in een klap. Oven insecten gesproken, vergroening biedt ook nog kansen voor natuureducatie.

 

 1. Levensduurverlening door goed onderhoud
  Door goede inspectie, kunnen reparaties vroegtijdig worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen de speeltoestellen langer mee.

 

 1. Hergebruik de materialen op locatie
  Het hergebruiken van materialen is, indien mogelijk, natuurlijk altijd goed om te doen. Denk hierbij aan verharding die terugkomt in een nieuw pad of als amfitheater. Of houten palen die gehalveerd weer als stapstammen te gebruiken zijn.

 

 1. Lokaal kaphout voor speelaanleidingen
  Als er lokaal kaphout beschikbaar is, kan dit worden gebruikt voor speelaanleidingen. Kijk hierbij wel goed naar het type hout en of dit geschikt is als speelaanleiding. Zo kan een gekapte boom een mooie speelboom zijn en wilgentenen gebruikt worden voor een wilgenhut of hekwerk.

 

 1. Onderzoek hoe de hele keten uitgedaagd kan worden om te verduurzamen
  De grootste uitdaging en kans ligt bij het verduurzamen van de hele keten; van leveranciers, tot gemeenten en ontwerpers. Gelukkig doen steeds meer organisaties hieraan mee door zorg te dragen voor duurzame productie, goed ontwerp en beheer, levensduurverlenging en hoogwaardig hergebruik. Daarbij is het belangrijk dat producenten van speeltoestellen en ondergronden verantwoordelijkheid dragen voor hun product en deze na einde levensduur weer innemen en verwerken tot iets nieuws. Dat zet zoden aan de dijk.