Duurzaamheidscheck

Boomstam hier, zwerfkei daar en om niet te vergeten de rioolbuizen en hergebruikte tegelmuurtjes. Natuurlijke, circulaire speelplekken schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat ooit begon als pleidooi voor meer natuurlijke en avontuurlijke speelruimte vanuit organisaties zoals Natuurmonumenten en Jantje Beton, heeft dit navolging gekregen in het hele land. Deze trend is een positieve ontwikkeling en vraagstuk ineen, waar wij als Speelplan graag aan meewerken. Maar we merken ook dat gemeenten zich regelmatig blindstaren op het thema duurzame en circulaire speelruimte. En dat komt het daadwerkelijke gebruik van speelplekken niet altijd ten goede. 

Daarom geven we op deze pagina wat tips, tricks en tools om te komen tot een duurzame speelruimte met voldoende speeluitdaging.

Speelplekken die goed worden gebruikt, dat is pas duurzaam!

In de ene buurt heb je een half pretpark aan toestellen nodig om kinderen naar buiten te krijgen. In een andere buurt is juist die geweldige natuurspeelplek nodig. Pas maatwerk toe, zodat de speelplekken goed gebruikt worden en kinderen uitdagen om achter hun scherm vandaan te kruipen. De sleutel is: een goed participatietraject. Vaak komen daar ook de leukste circulaire ideeën uit voort.

Het juiste materiaal

Hout in een drassige ondergrond gaat al snel rotten. En stalen toestellen of zwarte rubber tegels in de volle zon? Geen kind die daar in de zomer op speelt. Een open deur? Toch zien onze inspecteurs het in de praktijk erg vaak.

Ga voor klimaatadaptief

Door de speelplek te vergroenen blijven speelplekken in de zomer koeler en is de afwatering beter. Twee vliegen in een klap. Vergroening vergroot ook de natuurbeleving.

Verleng de levensduur met frequente inspectie en onderhoud

Door regelmatige inspectie kunnen reparaties op tijd worden uitgevoerd en gaan toestellen langer mee. Goede registratie in een online beheersysteem zoals ABS Web helpt hierbij.  

Hergebruik eventueel materiaal op locatie

Verharding die terugkomt in een nieuw pad of als amfitheater, of houten staanders van toestellen die een nieuw leven krijgen als stapstammen. Lokaal kaphout kan worden gebruikt voor speelaanleidingen, net als levend hout zoals wilgentenen.

Onderzoek hoe de hele keten uitgedaagd kan worden om te verduurzamen

Als je speelruimte opnieuw gaat inrichten, informeer dan vooral intern en extern wat er gedaan kan worden om duurzaamheid/circulariteit te waarborgen. De grootste uitdaging en kans ligt bij het verduurzamen van de hele keten; van leveranciers tot gemeenten en ontwerpers. Gelukkig doen steeds meer organisaties hieraan mee door zorg te dragen voor duurzame productie, goed ontwerp en beheer, levensduurverlenging en hoogwaardig hergebruik.