Spelen
Sporten
Bewegen
Contact

Waterspeelplek de Waterinlaat

opdrachtgever

Gemeente Zaanstad

Locatie

Zaandam

In het centrum van Zaandam ligt de Gedempte Gracht. Deze gracht is bij ingrijpende verbouw van het centrum van Zaanstad weer ‘ontdempt’. De naam van deze bruisende winkelstraat is hetzelfde gebleven. Aan het begin van deze nieuwe gracht komt het water van de Zaan de gracht binnen. Op deze locatie is een unieke speelplek gerealiseerd: de waterinlaat.

Bij de waterinlaat worden op ontmoeten, spelen en de toevoer van water op een speelse manier met elkaar gecombineerd. Het gebruik van de abstracte vormen van bootjes past binnen de waterrijke geschiedenis van de gemeente Zaanstad.

Waterplein

De eyecatcher van het plan is het waterplein. Dit verdiepte plein is het domein van de kinderen. Er liggen allemaal natuurstenen ‘bootjes’ met de steven naar de gracht, als scheepjes in een jachthaven. Het zijn de stapstenen waarover de kinderen kunnen lopen. Tussen de bootjes bevinden zich sluisdeurtjes waarmee kinderen de waterloop kunnen beïnvloeden. Aan de zijkant is de ‘aanlegsteiger’, een houten tribune waar volwassenen lekker in de zon kunnen zitten. Voor het hek loopt een smalle houten strook die zo een bruggetje vormt van de ene naar de andere kant.

Interactieve straatstenen

Naar aanleiding van weersomstandigheden kan het zijn dat de watertoevoer over het plein wordt afgesloten en de gracht op een andere manier van water wordt voorzien. Als extra speelaanleiding ter vervanging van het water zijn speciale lichtstenen verwerkt in het straatoppervlak. Deze stenen reageren op beweging: ze gaan aan wanneer je bij een steen in de buurt komt. Je kunt de illusie van stromend water opwekken door de lichtjes langzaam aan en uit te laten gaan, wanneer je bij de straatsteen in de buurt komt. Op die manier kunnen kinderen de loop van het licht beïnvloeden net zoals zij dat doen bij het water met behulp van de sluisjes.


Speelplan is na een uitvraag in concurrentie uitgekozen om een plan te maken voor de Waterinlaat. Het doel was om de watertoevoer van de Zaan in de nieuwe gracht op een speelse manier vorm te geven. Het water stroomt onder het wateroppervlak door de gracht in. Het eerste Schetsontwerp was een opzet van verschillende waterbakken van verschillende hoogtes. Deze waterbakken hadden de vorm van zaanse huisjes.


Het uiteindelijke ontwerp werd een combinatie van stapstenen in de vorm bootjes. Tijdens een druk bezochte participatiemiddag is de speelplek ook getest. De verschillende speelfuncties werden nagebootst, zodat kinderen hun mening konden geven over het ontwerp. Het plan werd positief ontvangen!