Spelen
Sporten
Bewegen
Contact

Speelroute Eksterpad

opdrachtgever

Gemeente Rijswijk

Locatie

Rijswijk

In de Vogelbuurt in de wijk Vrijeban te Rijswijk ligt een unieke speelplek, een zogenaamd ‘speellint', gelegen langs het Eksterpad. Speelplan kreeg de opdracht van de gemeente Rijswijk om het speellint een nieuw uiterlijk en meer uitdaging mee te geven.

Het Eksterpad doorkruist de vogelbuurt en wordt door de verschillende straten in zes stukken gesneden. Hoewel elk stuk zijn eigen speelthema heeft meegekregen, staan de 6 delen met elkaar in verbinding. Een kind kan zo door de hele buurt heen spelen!

Speeltoestellen en speelaanleidingen

De verschillende delen zijn ingericht met een combinatie van speeltoestellen en speelaanleidingen. De speelaanleidingen prikkelen de fantasie van de spelende kinderen en zorgen er op die manier voor dat er een schat aan spelletjes op het Eksterpad kan worden gespeeld.

Samen met buurtbewoners is gekeken welke spelvormen in het pas een plekje moesten krijgen. Twee van de zes delen zijn ingericht met speeltoestellen, waarvan één deel gericht op de jongere kinderen en één deel op de oudere kinderen. De overige delen zijn ingericht met diverse vormen van straatspel: heuveltjes in de bestrating om overheen te fietsen, balanceerelementen (bollen, balken en springplaten) en spelletjes in de bestrating.

Koppeling door kleurgebruik

Door bij de inrichting te kiezen voor vergelijkbare kleuren worden de zes delen aan elkaar gekoppeld: in dit geval zijn het de kleuren rood, groen en blauw. Je vindt de kleuren terug in de toestellen, in de speelondergronden en in de belijning op het straatoppervlak. Een stippellijn op de bestrating zorgt voor een extra verbinding tussen de verschillende delen van het Eksterpad. Op die manier wordt je langs alle speelmogelijkheden van het Eksterpad geleid.