Spelen
Sporten
Bewegen
Contact

Leidschendam Voorburg Speeltuinbouwer traject 2018/2020

opdrachtgever

Gemeente Leidschendam-Voorburg

Locatie

Leidschendam-Voorburg

In 2019/2020 zullen er 11 speellocaties in de gemeente Leidschendam Voorburg worden ingericht. Speelplan heeft bij deze locaties het participatie, ontwerp en de uitwerkingstraject verzorgt. In 2018 zijn er verschillende participatietrajecten gestart, waarbij de participatie tool, de speeltuinbouwer is ingezet.

De nieuwe speelplekken hebben verschillende ontwerp uitgangspunten gekregen. De plekken zijn divers ingericht om de kinderen uit te dagen in de gemeente. Zo hebben verschillende speelplekken een groene/natuurlijke uitstraling en zijn andere speelplekken traditioneel ingericht.

Participatietraject met de Speeltuinbouwer

In samenwerking met de gemeente is in 2018 een groot participatietraject opgezet waarbij de Speeltuinbouwer is ingezet. Kinderen hebben hun eigen speeltuin kunnen ontwerpen voor de speelplek bij hun in de buurt. Speelplan heeft samen met de gemeente per locatie drie ontwerpen uitgekozen, samen met het ontwerp met de meeste ’likes’ kwamen we uit op een top 4. Uit deze vier ontwerpen konden kinderen gedurende 2 weken hun top 3 samenstellen. Uiteindelijk is er één winnaar per locatie uit gekomen. Op basis van het winnende plan en de aanbevelingen van de bewoners heeft Speelplan een voor 11 locaties in Leidschendam Voorburg ontwerpen gemaakt.

Divers en uitdagende inrichting

Diverse speelplekken zorgen voor een uitdagende speelomgeving. De speelplekken zijn daarom met andere uitgangspunten ontworpen. Door diversiteit in de speelplekken aan te brengen stimuleer je kinderen van verscheidene leeftijdsgroepen om te bewegen. Op de 11 speelplekken staan verschillende inrichtingselementen en thema’s centraal. Zo zijn er plekken met speelaanleidingen, pleinspellen, natuurlijke speeltoestellen, traditionele speeltoestellen of een combinatie van deze met elk andere speelwaardes. Op deze manier ontstaan er speelplekken die uitdaging bieden voor iedereen!

Door enthousiaste kinderen zijn veel leuke plannen gemaakt: Uit alle plannen is per plek één winnaar gekozen en dit plan heeft  geleid tot het uiteindelijke ontwerp voor de nieuwe speelplek! Tijdens een officiële uitreiking met winnaars van de Speeltuinbouwer zijn de definitieve plannen gerealiseerd.

Speelplan heeft de technische uitwerking van het plannen opgesteld. Een deel van de speelplekken is al gerealiseerd: Kooiland, Spechtlaan, Sytwendepark, Kievitlaan, Mien Ruysplein, Truus Schröderhof. De overige plekken worden in het voorjaar van 2020 gerealiseerd: ’t Lienplantsoen, Schelpenpad, Bellinistraatje, Leon Carvallostraatje, Elsebergstraat.