Spelen
Sporten
Bewegen
Contact

Ontwerp en Beheerplan Urban Athletes Park

opdrachtgever

Gemeente Alphen aan de Rijn

Locatie

Alphen aan den Rijn

Bij de Zegerplas in Alphen aan de Rijn is in 2017 is het Urban Athletes Park aangelegd. Dit is een uitdagende plek met diverse calisthenics-, freerunning-, en outdoor fitness toestellen. De sportplek is een trekpleister voor urban sporters uit de hele regio!

Het Urban Athletes Park is ontstaan uit een initiatief van Dave van Hogenboom van Parkour Disciplines en Jaco Poot van Bar Excellence. Het plan ontstond om verschillende disciplines bij elkaar te brengen. Want dat was nog niet mogelijk op één locatie. Het traject is in een gymzaal begonnen. Daarna hebben ze twee ‘proefplekken’ in Alphen buiten gehad, waar met oude verkeerspalen een parkje werd gebouwd. Nu ziet het er allemaal veel professioneler uit en is het materiaal ook duurzaam. Dave heeft veel met gemeente en partijen gesproken om dit te kunnen realiseren. Het heeft hem veel energie gekost maar vooral opgeleverd om dit te bereiken.
 

Initiatiefnemer Dave: "Dit sportpark was niet alleen mijn droom maar ook van driehonderd andere freerunners in Alphen.” En Jaco: ‘Ik ben super trots. We hebben er hard voor gewerkt en het is prachtig dat zoveel jongeren hier komen sporten.’!

Ontwerp

Met hulp van de gemeente is een stappenplan gemaakt om het plan te realiseren. Speelplan is gevraagd om de ideeën in een uitvoerbaar en veilig plan om te zetten. Verschillende Alphense bedrijven hebben meegeholpen: in de vorm van financiële ondersteuning of juist in de vorm van her te gebruiken materiaal.

Beheerplan

Voor het vergroten van de aantrekkingskracht is het belangrijk om het gehele recreatiegebied op beeldniveau A+ te krijgen. Ook moeten maatregelen genomen worden om de veiligheid van sporttoestellen en ondergronden te waarborgen. Om deze twee doelstellingen te bereiken, heeft Speelplan een uitgebreid beheer- en onderhoudsplan opgesteld, waarin zowel de kosten als werkzaamheden uitgewerkt zijn. Dit beheerplan biedt inzicht in de jaarlijkse kosten voor beheer en onderhoud en geeft handvaten voor wanneer welke werkzaamheden het beste uitgevoerd kunnen worden. Door middel van zorgvuldig, planmatig beheer kan de veiligheid van toestellen en valdempende ondergronden gewaarborgd worden en kan de levensduur van de faciliteiten verlengd worden.