Spelen
Sporten
Bewegen
Contact

Natuurspeeltuin de Hoef

opdrachtgever

Gemeente Utrecht

Locatie

Utrecht

In maart 2019 is de 21e beheerde speeltuin in de gemeente Utrecht officieel geopend en in gebruik genomen: Natuurspeeltuin De Hoef. Het ontwerp- en realisatieproces van deze geheel nieuwe speeltuin is begeleid door Speelplan in samenwerking met de gemeente Utrecht, Stichting De Hoef en een grote groep enthousiaste betrokken bewoners.

De levendigheid in Natuurspeeltuin De Hoef komt voort uit de mensen: samen maken zij de speeltuin tot een inclusieve welkome plek voor iedereen. Zij geven de ruimte aan de kinderen om vrij te ontdekken, samen te spelen, vieze knieën te krijgen en grensverleggend te spelen om zich zo te kunnen ontwikkelen.

Inclusieve Speeltuin

Natuurspeeltuin De Hoef ligt op het erf van Boerderij De Hoef, een agrarisch monument. Binnen het bestemmingsplan van Leidsche Rijn zag de gemeente een uitgelezen kans om op het erf van de boerderij een halve hectare beschikbaar te maken voor het realiseren van een speeltuin passend binnen het beleidskader beheerde speeltuinen ‘Speelruimte maken we samen’.

Stichting De Hoef beheert de speeltuin, waarbij er samen met gebruikers diverse activiteiten worden georganiseerd. Het doel is om binnen de buurt Hoge Weide en de omliggende buurten in de wijk Leidsche Rijn bekend te staan als dé natuurspeeltuin waar iedereen welkom is: toegankelijkheid staat bij deze speeltuin hoog in het vaandel.

Ontdekken

Kinderen kunnen in alle vrijheid hun spel bedenken en verschillende routes door de speeltuin volgen: uit op avontuur, seizoenen ervaren door het jaar heen, spelenderwijs de natuur ontdekken. Doordat de toestellen geen eenduidige speelfunctie hebben, is er veel ruimte voor inventiviteit en creativiteit. Ook kun je voor een bezoek het beste je oude kleren aantrekken, omdat spelen in Natuurspeeltuin De Hoef sowieso een vies pak oplevert!

Klik hier onder om naar de website van natuurspeeltuin de Hoef te gaan.

Klik hier

 

De bewoners uit de buurt werden vanaf het eerste moment bij de planvorming betrokken. Er is samen gekozen voor het thema natuur, waarbinnen kinderen allerlei mooie ideeën hebben bedacht. Vervolgens zijn diverse werkgroepen aan de slag gegaan met de onderwerpen Ontwerp, Beleid, Beheer, Veiligheid en Activiteiten. De werkgroep Ontwerp stelde met behulp van tips van Speelplan een schetsontwerp op met een ruimte-indeling met leeftijdscategorieën, gewenste spelvormen en padenstructuur. Een zeer waardevolle stap! Ook tijdens de realisatie hebben bewoners zich ingezet voor de speeltuin: een groot aantal bewoners en kinderen heeft geholpen bij het vlechten van de wilgentunnels.
 Op basis van alle input heeft Speelplan een inrichtingsplan gemaakt. Belangrijk aandachtspunt was hierbij de inclusiviteit: de speeltuin is toegankelijk en bespeelbaar voor iedereen. Geïnspireerd door een workshop van de Speeltuinbende heeft Speelplan ism met de betrokken bewoners dit onderwerp in het plan verwerkt: een centraal pad waardoor de hele speeltuin goed bereikbaar is, een skelterbaan waarop een rondje gereden kan worden, een rolstoelwip en iedereen – zelfs rolstoelers - kan op het grote speeltoestel. Ook zijn er voldoende rust- en herkenningspunten gecreëerd, belangrijk voor kinderen met een geestelijke handicap.


Via een aanbestedingstraject is Hovenier Van Der Tol uitgekozen om het terrein in te richten. In samenwerking met Boerplay Speeltoestellen zijn diverse unieke toestellen gerealiseerd, speciaal ontwikkeld voor deze speeltuin. Speelplan heeft de uitvoeringsbegeleiding van de speeltuin verzorgd.