Spelen
Sporten
Bewegen
Contact

Inclusieve speeldaken Heliomare

opdrachtgever

Gemeente Heemskerk

Locatie

Heemskerk

In opdracht van Heliomare en bbn adviseurs heeft Speelplan in samenwerking met Van Vliet Buitenprojecten een uniek project gerealiseerd. Op het dak van het Kind-Jeugdcentrum Heliomare in Heemskerk zijn twee inclusieve speeldaken ingericht. Het realiseren van een speelruimte op een dak bracht diverse uitdagingen met zich mee, maar heeft geleid tot een mooi resultaat!

Op de speeldaken bevindt zich vrolijke en goed toegankelijke speelruimte met speciaal uitgekozen speelaanleidingen gericht op de specifieke doelgroep van Heliomare.

Inclusief

KJC Heliomare richt zich op de doelgroep van kinderen en jeugd van 0-20 jaar. De speeldaken zijn ingericht voor het speciaal basisonderwijs. Omdat het basisonderwijs gesitueerd is op de eerste verdieping, bevindt de buitenspeelruimte voor deze doelgroep zich ook op de eerste verdieping. Op die manier zijn er voor de jongste doelgroep twee beschutte en veilige speeldaken gerealiseerd.

De kinderen die onderwijs krijgen in het KJC hebben een lichamelijke, verstandelijke, sociaal-emotionele of meervoudige beperking. Veel kinderen maken gebruik van hulpmiddelen zoals een rolstoel. De inrichting van de speeldaken past bij de specifieke eisen en wensen van deze doelgroep.

Participatie en ontwerp

Kinderen, ouders en personeel zijn nauw betrokken geweest bij de inrichting van deze speeldaken. Juist voor deze doelgroep heeft de buitenruimte een extra grote waarde. De buitenruimte kan een onderdeel zijn van het revalidatieproces of van een educatieve leerlijn: bewegen is hierin erg belangrijk. Naast aanleiding tot bewegen zijn er speelelementen voor sensitief en sensorisch spel op de daken terug te vinden. Ook zijn er verschillende rustpunten gerealiseerd waar kinderen en hun begeleiders even kunnen uitrusten, maar ook het spel kunnen bekijken.

Op de daken is een gladde kleurrijke en goed toegankelijke rubber-gietvloer aangelegd. In deze vloer zijn door middel van kleurverschillen en figuren verschillende speelaanleidingen verwerkt, zoals een verkeersplein, routes van gekleurde stippen en strepen en een blauwe ‘zee’ met rode vissen. Op de gekleurde ondervloer zijn speelobjecten geplaatst welke gekozen zijn met een inclusieve blik: zoals een vogelnestschommel, een heuvel met glijbaan, een speelhuis en een set spreekbuizen.