Spelen
Sporten
Bewegen
Contact

Herinrichting Speelplek Hertshoornvaren

opdrachtgever

Gemeente Lansingerland

Locatie

Hertshoornvaren

Herinrichting

Speelplan heeft voor de gemeente Lansingerland een herinrichting gemaakt voor de speelplek aan de Hertshoornvaren. Speelplan heeft bij dit project de participatie, het ontwerp en de uitwerking verzorgt. Voor het participatietraject is de Speeltuinbouwer gebruikt. De kinderen in de buurt hebben een eigen ontwerp voor de nieuwe speelplek kunnen maken. Volwassenen hebben tijdens meerdere participatierondes hun eisen en wensen kunnen vertellen. Er is uiteindelijk een speeltuin gerealiseerd die door en voor de bewoners is gemaakt.

Deze nieuwe speelplek heeft veel verschillende speeluitdagingen. Natuurlijke speelaanleidingen, speeltoestellen, ruimte voor vrij spel en een raceparcours. De speelplek heeft een groen karakter gekregen d.m.v. het gebruik van houten toestellen, natuurlijke speelaanleidingen en het aanplanten van nieuwe beplantingsvakken. Het ontwerp is gericht op samenspel en ontmoeting. Daarnaast zijn er twee speeltoestellen aangepast voor deze plek, zodat de speelplek voldoet aan de specifieke eisen en wensen van buurtbewoners.

Participatietraject met de Speeltuinbouwer

In samenwerking met de gemeente is een participatietraject opgezet waarbij de Speeltuinbouwer is gebruikt. Kinderen uit de buurt hebben hun eigen ontwerp voor de speelplek kunnen maken. Speelplan heeft samen met de gemeente drie ontwerpen gekozen om te presenteren op de participatie dag, samen met het plan met de meeste ‘likes’. Uiteindelijk is er door buurtkinderen een favoriet ontwerpen gekozen. Naar aanleiding van deze winnaar en de bevindingen van volwassenen heeft Speelplan een nieuw ontwerp gemaakt voor de Hertshoornvaren.

Divers en uitdagende inrichting

Diverse speeltoestellen zorgen voor een spannend terrein. Volg de speelroute over het apentouw, stelten, stapstammen, speelkeien, trampolinepad en de boomstam. Klim op combinatietoestel en glijd van de glijbaan af. Schommel op de vogelnest of de gewone schommel. Ook is er een veerelement voor je jongste kinderen. Daarnaast is er door de speelplek een raceparcours van rode klinkers met haaientanden en zebrapaden aangelegd. Kinderen kunnen hier fietsen, skeeleren etc. Daarnaast zijn er diverse nieuwe beplantingsvakken waar je je goed achter kan verstoppen en is er een speelheuvel. Al met al, genoeg speeluitdaging!

Door enthousiaste kinderen zijn veel leuke plannen gemaakt: Uit alle plannen is een winnaar gekozen. Dit plan heeft geleid tot het ontwerp voor de nieuwe speelplek!

Speelplan heeft de technische uitwerking van het plan opgesteld. Met behulp van deze uitwerking is door de gemeente een aannemer uitgekozen. Uiteindelijk is de locatie door de wethouder en de winnaar van de Speeltuinbouwer geopend!