Spelen
Sporten
Bewegen
Contact

De trends van 2021.

De trends in 2021

 

Bij Speelplan zien wij een aantal ontwikkelingen die elkaar komende jaren gaan versterken, juist in de openbare speel- en sportruimte:

 

Beweegvriendelijke leefomgeving - In 2020 werd, noodgedwongen, individueler gesport. We verwachten dat deze trend zich voortzet in 2021. Er komt daarnaast steeds meer aandacht voor de beweegvriendelijke leefomgeving. Niet alleen voor vitale senioren, maar juist ook voor jeugd en jongvolwassenen. Dus minder traditionele speelruimte en meer urban sports, interactieve beweegaanleidingen, beweegroutes door de wijk en inclusieve (!) sportparken waar meer dan alleen voetbal wordt aangeboden.

 

Klimaatbestendige speel- en sportplekken – In lijn met menig omgevingsvisie werd in 2020 al veel meer ingezet op groen, schaduw en betere afwatering op speel- en sportplekken. Dit betekent meer verkoeling in hete zomers en minder last van hoosbuien. Hiermee verbetert de leefbaarheid én beweegvriendelijkheid van de openbare ruimte. Klimaatadaptatie gaat in 2021 nog belangrijker worden in de speel- en sportplanvorming.

 

Online participatie – We verwachten dat ook in 2021 veel participatie online blijft. Dit vanwege het gemak en de hogere respons; participeren kan op elk gewenst moment. Belangrijk hierbij zijn de juiste online participatietools (zie linkje hieronder), duidelijke doelen, kaders en kaarten. Meest wenselijk is echter een goede combinatie van online én offline participatie (wandelingen, inspraak op locatie) om in te spelen op bovenstaande ontwikkelingen.

 

Meer weten: www.speelplan.nl/nieuws/thuis-werken-en-toch-participeren-dat-kan-bij-speelplan/