Spelen
Sporten
Bewegen
Contact

Speelplan ontvangt Kennisgroep Jachthavens Nederland

 

De kennisgroep komt regelmatig bij elkaar om de kwaliteit van de jachthavens te verbeteren door kennisuitwisseling, samenwerking en bedrijfsbezoeken. De veiligheid en beheer van speeltoestellen stond hoog op de agenda, evenals het ontwerp van de speelplekken. Immers, de doelgroep op de jachthavens veranderd en het zijn vooral de jonge gezinnen met kinderen die de aandacht verdienen. De inrichting en veiligheid van kindvriendelijke ruimtes speelt hierin een belangrijke rol.

"Moeten we hier ook al aan voldoen?" verzuchtte men toen de jaarlijkse hoofdinspectie van speeltoestellen aan de orde kwam. Toch was het voor de deelnemers nuttig om te vernemen aan welke richtlijnen de speeltoestellen moeten voldoen als ze in de openbare ruimte staan. Nog belangrijker is het echter om te weten welke procedures er gevolgd moeten worden. Volgens Speelplan is het voor de jachthavens niet moeilijk, maar wel van groot belang om goed geïnformeerd te zijn. Dit om de aansprakelijkheid bij ongevallen te voorkomen. 

Ook aan de inrichting van een kindvriendelijke speelplek kwam aan de orde. Tegenwoordig is het meer dan het plaatsen van diverse speeltoestellen binnen een vastgestelde ruimte. Speelplekken worden vaak in een thema ontworpen.  Bij  jachthavens ligt het thema ‘Maritiem’ vanzelfsprekend voor de hand. Naast speeltoestellen kunnen spelaanleidingen, kleur, wanddecoratie of creatieve ondergronden bijdragen tot extra speelplezier. Ook het fenomeen ‘Natuurlijk spelen’ werd even aangestipt. Een ontwikkeling die 10 jaar geleden is begonnen en waar steeds meer inspirerende voorbeeldprojecten zichtbaar worden in Nederland. 

Iedereen was ervan overtuigd dat een investering in een kindvriendelijke buitenruimte de moeite waard is. Want waar kinderen het naar hun zin hebben, hebben de ouders het ook. En dat is waar de jachthavens naar op zoek zijn.