Spelen
Sporten
Bewegen
Contact

We zijn afgelopen half jaar bezig geweest met het opstellen van een nieuwe speelruimtenorm voor de gemeente Utrecht.

Speelnorm Utrecht

We zijn afgelopen half jaar bezig geweest met het opstellen van een nieuwe speelruimtenorm voor de gemeente Utrecht. De uitdaging lag daarbij met name bij het maken van een richtlijn die voor alle verschillende wijken toepasbaar is, zonder een soort eenheidsworst of starre norm op te leggen.

Het resultaat is een speelnorm gebaseerd op de 'speelbuurt' het gebied afgebakend door barrières en waarbinnen de speelruimte goed georganiseerd moet zijn. Dat kan, afhankelijk van de karakteristieken van de buurt, variëren van één centrale buurtspeelplek tot een noodzakelijk netwerk van speelplekjes met een kleine(re) actieradius. De speelnorm kan gebruikt worden om de speelbuurt te beoordelen in het onderzoek, maar biedt ook direct kaders voor de verbetering ervan en de inrichting van speelplekken. Bij deze kaders gaat het, in lijn met landelijke trends over veel meer dan speeltoestellen en valondergronden, maar met name juist over vrije ruimte, ontmoeting, verblijfswaarde, klimaatbestendigheid en inclusiviteit.

Interesse in de speelnorm en toepasbaarheid voor uw gemeente? Neem dan vooral contact op met het adviesteam van Speelplan via info@speelplan.nl of adviesteam@speelplan.nl.