Spelen
Sporten
Bewegen
Contact

 door branchevereniging Spelen & bewegen

Veilig buiten spelen is belangrijk voor kinderen

Buiten spelen is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor kinderen. Bijvoorbeeld voor de aanmaak van vitamine D en dus ook voor de ontwikkeling van hun immuunsysteem. En voor hun ogen, om goed in de verte te kunnen blijven zien. Alleen al voor hun ogen hebben kinderen twee uur per dag in de buitenlucht nodig! Kijk maar eens naar de 20-20-2-regel van het Oogfonds.

Veel buitenspelletjes kunnen in de tuin of op straat

Je kunt bijvoorbeeld een balletje overtrappen, touwtjespringen, badmintonnen of met een groepje frisbeeën. Maar je kunt ook samen een eindje fietsen of rennen. Heb je een skatebord? Dan kun je hier misschien ook een spannende hindernisbaan voor aanleggen. En wat dacht je van het spel ‘De vloer is lava’! En zo zijn er nog veel meer leuke spelletjes te bedenken.

En tot en met 12 jaar mag je ook samen op een speelplek spelen

Op 21 april is bekend gemaakt dat de regels voor kinderen iets minder streng zijn gemaakt. Dit omdat kinderen nauwelijks een rol lijken te spelen bij het overdragen van het corona virus en er zelf weinig last van ondervinden (bron: RIVM ). Daarom mogen kinderen tot en met 12 jaar ook samen buiten spelen, op het schoolplein, op speelplekken in de buurt of op straat. Wel onder toezicht van ouders/verzorgers en volgens de richtlijnen van het RIVM. Daarom hebben we in onze gemeente spe(e)lregels voor speelplekken.  

Op speelplekken gelden de volgende spe(e)lregels

Klik hier voor de buitenspe(e)lregels te downloaden als pdf

Met wat meer woorden zijn deze regels te vinden op onder meer de website van het RIVM

Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut zijn ze te vinden als tips voor kinderen.

Buiten spelen en bewegen is goed voor kinderen (en ook voor volwassenen)

Spelen en bewegen zorgt voor een goede motoriek, stevige botten, sterke spieren en een gezond gewicht. En het draagt bij aan de ontwikkeling van zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en aan het leren omgaan met risico’s. Het is belangrijk voor ogen waarmee je goed in de verte kunt zien. En we noemden al de aanmaak van vitamine D, wat belangrijk is voor je immuunsysteem. Eigenlijk is buiten spelen en bewegen voor iedereen goed. En kinderen hebben het echt nodig. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen buiten blijven spelen. Ook nu, in tijden van corona!