Spelen
Sporten
Bewegen
Contact

De interactieve participatietool van Speelplan biedt in deze tijd de ideale mogelijkheid om kinderen thuis, in hun eigen omgeving, de nieuwe speeltuin in hun buurt te ontwerpen.

Gemeente Alphen a/d Rijn zet de Speeltuinbouwer groots in!

De gemeente Alphen a/d Rijn heeft er voor gekozen om de Speeltuinbouwer in te zetten. De interactieve participatietool van Speelplan biedt in deze tijd de ideale mogelijkheid om kinderen thuis, in hun eigen omgeving, de nieuwe speeltuin in hun buurt te ontwerpen.

Wij spraken Vincent Verbeek van de gemeente hierover. Volgens Vincent is de Speeltuinbouwer een mooie omslag naar digitaal werken. “Wij willen als gemeente graag van buiten naar binnen gaan werken, dus meer met inspraak van-, en initiatieven vanuit onze bewoners en deze tool werkt daar geweldig aan mee. Daarnaast hebben wij door inzet van de Speeltuinbouwer geen tijdrovende inspraakavonden meer nodig, welke in de Carona-tijd ook niet mogelijk zijn. Hierdoor kunnen we gewoon doorgaan met onze plannen voor het vernieuwen van ruim 25 speelplekken in 2020”.

De Speeltuinbouwer is een interactieve participatietool, waarmee een grote groep kinderen bereikt kan worden. Met deze leerzame tool via internet kunnen kinderen zelf aan hun eigen speeltuin ontwerpen. Het speelveld is in verhouding even groot als de desbetreffende speelplek en de muntjes staan in verhouding met het beschikbare budget. Hierdoor is het niet alleen leuk dat kinderen zelf aan hun eigen bespeelbare woonomgeving bouwen maar ook leerzaam! Op dit moment zijn er 3 speeltuinen op deze manier ontworpen. Kinderen kunnen verschillende ontwerpen maken en daarna zelf kiezen welk ontwerp ze mee willen laten met de ontwerpwedstrijd. Bij deze 3 projecten zijn er ruim 100 ontwerpen gemaakt waarvan ca. 30 ook daadwerkelijk zijn ingestuurd voor de wedstrijd.

Na diverse online stemrondes zal er uiteindelijk een winnend ontwerp gekozen worden wat ook daadwerkelijk door de gemeente zal worden gerealiseerd. Over de ervaringen tot nu is Vincent Verbeek erg duidelijk; “Wij vinden het super! Er is op deze manier toch een goede vorm van communicatie mogelijk en de bewoners bepalen uiteindelijk zelf hoe de speeltuin er uit gaat zien”.

 


De eerste 3 speeltuinen zijn qua Speeltuinbouwer afgerond en hier kan de gemeente tot uitvoering overgaan. Gelukkig kunnen projecten in deze roerige tijden toch nog doorgang vinden, zij het op een aangepaste, maar misschien ook wel leukere en efficiëntere manier.

Heeft u interesse in de Speeltuinbouwer? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.