. . . Het plan voor beter spelen Contact
036 523 61 27

Natuurlijk spelen

Natuurlijke elementen op een speelplek bieden allerlei soorten spel op een niet conventionele wijze. Bij natuurlijk spelen zijn het groen en de aanwezige natuurlijke materialen het onderwerp en de omgeving van het spel. De speelplek daagt uit tot creativiteit en inventiviteit: kinderen scheppen hun eigen fantasiewereld en gaan uit op ontdekkingstocht.

Landschap als inspiratie

In de natuur kunnen kinderen de veranderingen van de seizoenen ervaren: het groen heeft een divers en avontuurlijk karakter. Beplanting op een terrein kan uitnodigen tot vele soorten spel zoals verstoppertje spelen, fantasie spel, aan het zicht onttrekken, wegkruipen, in bomen klimmen en nog veel meer. Om tot een uitdagende natuurlijke speelplek te komen zal juist de omgeving, het landschap, moeten worden ontworpen en gebruikt of liever: dienen als uitgangspunt. Doordat kinderen de speelplek gebruiken ontstaan er veranderingen in de omgeving die nieuwe spelaanleidingen vormen. Op een natuurlijke speelplek kunnen kinderen het terrein zelf manipuleren, spelen met takken, de grond en vruchten die voorhanden zijn: de plek moet dus tegen een stootje kunnen. De juiste keuze voor beplanting en natuurlijke inrichtingselementen scheelt veel onderhoud op de langere termijn.

Natuurlijke speeltoestellen

Op een natuurlijk speelterrein staan naast speelaanleidingen vaak ook enkele natuurlijke speeltoestellen. In verband met de veiligheid is het belangrijk te weten wanneer natuurlijke speeltoestellen moet voldoen aan de veiligheidsregels. De veiligheidsinspecteurs van Speelplan hebben kennis van de veiligheidsrisico’s van het spelen in natuur; met behulp van een risicoanalyse en een veiligheidsinspectie adviseren zij u in een beheer en onderhoudsplan om de veiligheid en natuurlijk ook de speelkwaliteit op uw natuurlijke speelplek te waarborgen.

Niets missen van Speelplan? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Aanmelden